Herentalse zussen van Congolese afkomst stichten eigen weeshuis: “Maison Maurice in Kisangani is een droom die uitkomt”

unnamed-1152x1536_3db50c78a1ae61fe1d5707ac5cc3b67c_1600-e1639484446666

Christel werd geboren in Antwerpen, Emilie in Ukkel. Ze stammen af van een Belgische vader en een Congolese moeder en wonen sinds hun zesde levensjaar in Herentals, waar ze ook opgroeiden. Ondertussen zochten beide dames andere oorden op. Christel verhuisde richting Olen en Emilie vond haar stekje in het Antwerpse. “We hadden al lang een droom om ons eigen weeshuis op te bouwen”, klinkt het bij de zussen. “Nu zetten we onze ideeën om in realiteit. Via sponsoring en allerlei organisaties en evenementen zamelen we het nodige geld en materialen in om de bouw van een weeshuis in Kisangani in Congo op te starten. Het hoofddoel is kinderen daar het kwalitatieve leven te bieden waar ze recht op hebben en waarmee ze een hoopvolle toekomst tegemoet gaan.

Het blijft niet bij onderdak verschaf­fen voor de Congolese kinderen. Ook medische zorg, onderwijs en bescher­ming komt aan bod

De zussen geloven er sterk in dat ze de levens van de kwetsbare kinderen in Congo positief kunnen beïnvloeden. “De oprichting van de vzw Maison Maurice is een weerspiegeling van onze ervaringen uit twee werelden”, vertelt Emilie. “Sinds 2013 ben ik actief in Kisangani, ik werkte er voor een lokale autoriteit en heb sindsdien aan verschillende humanitaire projecten gewerkt. Het blijft niet enkel bij het verschaffen van onderdak voor de kinderen. We willen de levensomstandigheden verbeteren door ze medische zorg, onderwijs en bescherming te bieden.”

Het idee om actie te ondernemen, kregen Christel en Emilie na het bezoek aan een weeshuis dat gerund werd door zuster Albertine. “Dat heeft een enorme indruk gemaakt op ons”, weet Christel. “Vandaag de dag zijn we er kind aan huis. Geïnspireerd door zuster Albertine haar werk en met de steun van vrienden en familie hebben we besloten om de vzw Maison Maurice op te richten. We werken samen met lokale partners aan duurzame verbetering voor deze weeskinderen. Met Maison Maurice willen we de mensen bewustmaken van de problematiek in Congo.”

Lees meer: https://www.hln.be/herentals/herentalse-zussen-van-congolese-afkomst-stichten-eigen-weeshuis-maison-maurice-in-kisangani-is-een-droom-die-uitkomt~a68a92c9/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F